Fjernvarme i Hornsyld

Fyret ud og fjernvarmen ind. Sådan lyder det i byen Hornsyld i Hedensted Kommune, hvor kommunale bygninger og private hjem bytter gas og oliefyr ud med overskudsvarme fra lokale virksomheder. Initiativet, der drives af Hornsyld-Bråskov Lokalråd, er en del af kommunens 2030-mål for CO2-reduktion.

De graver i disse dage i Hornsyld, for der skal gøres plads til de rør, som skal bringe overskudsvarme fra lokale virksomheder rundt til private borgere og offentlige institutioner. Fremover skal 90 pct. af den varme, der sendes ud til forbrugerne, komme fra overskudsvarme. Normalt går det restprodukt tabt, men med nye teknologier kan varmen genanvendes og derved skabe gevinst – både på klimakontoen og økonomikontoen.

Over­skud­s­var­men konverteres ved, at damp føres ned i rør, der løber parallelt med rør med koldt vand. Derved opvarmes vandet til 65 grader, inden det når ud til forbrugernes radiatorer. Samtidig etablerer Hornsyld Klimavarme en varmepumpe, der kan fungere som backup, hvis der skulle opstå et ekstra behov.

Mange af KommuneKredits låntagere gennemfører miljørigtige og bæredygtige investeringer, som bidrager til samfundets grønne omstilling. I KommuneKredit ønsker vi at understøtte omstillingen ved at tiltrække investorer, som prioriterer grønne investeringer.

Hornsyld Klimavarme er et moderne var­me­fæl­les­skab, der bygger på nye teknologier, en stærk lokal forankring og et samfundssind, som har rødder i den gamle andelstanke. Vi håber, at projektet kan være inspiration for andre lokalsamfund i landet.

Rasmus Ole Hansen

Be­sty­rel­ses­for­mand i Hornsyld Klimavarme

Del case

Inspiration fra vores kunder

Kontakt os

Vil du høre mere om jeres muligheder for at finansiere lokale projekter eller investeringer, er du velkommen til at kontakte vores kundeafdeling.

Vores telefoner er åbne

Mandag til torsdag
09:00 – 16:00
Fredag
09:00 – 14:00