Renteinformation 11. april 2025
Det store tema i de finansielle markeder i den seneste uge har været den amerikanske præsident Trumps annoncering af nye toldsatser over for en lang række lande. Det har i første omgang gjort ondt på aktiemarkederne, som har rettet sig noget efter annonceringen af udsættelsen af gengældelsestolden i 90 dage. Rentemarkederne har ligeledes været meget volatile især i USA, men også de europæiske renter har været en tur i rutschebanen. Det har også haft en afsmittende virkning på de lange danske renter.
Markedet frygter, at en toldkrig – på trods af udsættelsen - vil være ødelæggende for den globale økonomiske vækst og risikerer at få inflationen til at stige igen. Det kan vanskeliggøre centralbankernes planer om lavere renter, og derfor er der stadig usikkerhed om, hvorvidt den Europæiske Centralbank (ECB) vil sænke renten igen på deres møde den 17. april. Senest er inflationen i eurozonen fortsat med at falde, så der er en stigende sandsynlighed for, at renten sænkes med 0,25 % til 2,25 % den 17. april.
I så fald ventes Nationalbanken at følge trop og sænke deres rente til 1,85 % umiddelbart efter påske. DKK er blevet svækket mod EUR til det svageste niveau siden 2020 primært i forlængelse af de kraftige fald på de globale aktiemarkeder. Markedet venter ikke støtteopkøb fra Nationalbanken i første omgang, men svækkes DKK yderligere er vurderingen, at støtteopkøb kan være en mulighed. På trods af svækkelsen af DKK mod EUR vurderer markedet, at der for nærværende ikke er behov for at ændre på renteforskellen mellem ECB og Nationalbanken på 0,40 %.
Den amerikanske centralbank (FED) afslutter deres næste møde den 7. maj, og i skrivende stund er forventningen, at renten forbliver uændret, men usikkerheden er stor. Der er stadig forventninger om, at FED vil sænke renten flere gange i løbet af 2025, men der er ikke helt enighed i markedet om tidspunkterne Præsident Trump har ofte nævnt, at FED burde sænke renten, men det har hidtil prellet af på FEDs rentekomité.
Disclaimer
Til rentegraferne anvendes 3M CIBOR- og swaprenter baseret i DKK. Swaprenter i DKK er de markedsmæssigt mest likvide og anvendte renter i det danske rentemarked. Swaprenterne med et tillæg eller et fradrag er grundlaget for fastsættelsen af renten på fastforrentede lån i KommuneKredit.
Rentegraferne viser udviklingen i hhv. 3M CIBOR- og DKK-renteswaps med fast rente. En renteswap med fast rente er en aftale mellem to parter, hvor man udveksler CIBOR-rente med fast rente over en given tidshorisont over 1 år. Renteswaps er meget likvide og er almindeligt anvendt i det danske rentemarked.
CIBOR-renter og swaprenter – med et tillæg eller fradrag – er grundlaget for prisfastsættelse af KKcibor- og KKfast-lån i KommuneKredit.