Ren­te­in­for­ma­tion 16. maj 2025

Som ventet holdt den amerikanske centralbank (FED) renten uændret på deres møde den 7. maj. FED-chef Powell nævnte efter mødet, at FED ikke har travlt med at sænke renten yderligere, da det stadig er meget usikkert, hvordan præsident Trumps politik vil påvirke den amerikanske økonomi. Blandt andet – og fremhævet af FED adskillige gange – er udviklingen i inflationen en vigtig faktor i den henseende. Her viste de seneste tal for april, at inflationen er stabil og fortsat lidt højere end FEDs målsætning på 2 % på årsbasis. De mulige effekter af præsident Trumps toldafgifter har i april endnu ikke slået fuldt igennem hos forbrugerne, og det forventes, at de kommende måneders inflationstal vil vise effekterne og dermed medføre stigende inflation. Det er medvirkende til, at markedet er blevet mere til­ba­ge­hol­den­de med at forvente mere end én ren­te­ned­sæt­tel­se fra FED i løbet af 2025.

Vender vi blikket mod Europa, ser situationen anderledes ud. Den europæiske centralbank (ECB) har fortsat ren­te­ned­sæt­tel­ser­ne i 2025 og sænkede senest renten den 17. april med 0,25 procentpoint. Der er forventning om en tilsvarende sænkning på det kommende møde i ECB den 5. juni, så ECBs indlånsrente vil ligge på 2 %. Der ventes ligeledes en tilsvarende rentesænkning fra Nationalbanken til 1,60 %.

Det fortsatte fokus på lavere renter i den korte ende af rentekurven har betydet, at de korte markedsrenter har været stabile til faldende de seneste måneder. Kigger man på de lange markedsrenter, har der været mere turbulens og stigende renter i takt med udviklingen i udmeldingerne om toldsatserne fra USA samt bevægelserne på de globale aktiemarkeder.

Der kommer endelige tal for inflationen i april for Eurozonen, hvor der ikke ventes ændringer. Den kommende tid vil det derfor fortsat være udmeldinger fra præsident Trump angående toldsatser, der ventes at styre rente-, valuta- og ak­tie­mar­ke­der­ne. Det vil være en tilsvarende udvikling på det danske marked. DKK har i en periode været svækket mod EUR på valutamarkedet, men der har ikke været behov for støtteopkøb af DKK fra Na­tio­nal­ban­kens side. DKK er nu igen styrket mod EUR og ligger tæt på centralkursen på 7,46038.

Disclaimer

Til rentegraferne anvendes 3M CIBOR- og swaprenter baseret i DKK. Swaprenter i DKK er de markedsmæssigt mest likvide og anvendte renter i det danske rentemarked. Swaprenterne med et tillæg eller et fradrag er grundlaget for fastsættelsen af renten på fastforrentede lån i KommuneKredit.

Rentegraferne viser udviklingen i hhv. 3M CIBOR- og DKK-renteswaps med fast rente. En renteswap med fast rente er en aftale mellem to parter, hvor man udveksler CIBOR-rente med fast rente over en given tidshorisont over 1 år. Renteswaps er meget likvide og er almindeligt anvendt i det danske rentemarked.

CIBOR-renter og swaprenter – med et tillæg eller fradrag – er grundlaget for pris­fast­sæt­tel­se af KKcibor- og KKfast-lån i KommuneKredit.

Vil du vide mere?

Kontakt ad­mi­ni­stre­ren­de direktør, Jens Lundager.

Kontakt os

Vil du høre mere om mulighederne for at finansiere lokale projekter eller investeringer, er du velkommen til at kontakte vores kundeafdeling.

Vores telefoner er åbne

Mandag til torsdag
09:00 – 16:00
Fredag
09:00 – 14:00