Rapport fra VIVE bekræfter: Den danske model for kommuner og regioners finansiering er robust
I en ny rapport vurderer Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, at den danske måde at finansiere kommunale og regionale anlægsinvesteringer gennem KommuneKredit klarer sig godt i forhold til de opstillede hensyn og kriterier.
Kommuner og regioner løfter mange og store opgaver i det danske samfund. Netop derfor er det afgørende, at kommuner og regioners økonomi er sund, og at de oplever forsyningssikkerhed i forhold til at få adgang til omkostningseffektive låneløsninger.
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, har netop offentliggjort rapporten ’Kommunernes låntagning og KommuneKredits rolle i et internationalt komparativt perspektiv’. Rapporten analyserer gennem internationale sammenligninger det kommunale låneområde i Danmark; herunder hvordan kommunernes låntagning spiller sammen med den finanspolitiske styring og konjunkturpolitik, hvordan kommunernes låntagning reguleres, samt rationalet i KommuneKredit-konstruktionen, der gennem foreningen KommuneKredit giver medlemmerne – samtlige danske kommuner og regioner – mulighed for at optage lån til billigst mulige omkostninger.
Hovedkonklusioner
- 1
Økonomien i de danske kommuner er overordentlig stærk, og det statslige sikkerhedsnet beskytter den kommunale økonomi ved udsving i konjunkturerne.
- 2
Den kommunale og regionale låneregulering i Danmark er mere restriktiv end i sammenlignelige lande.
- 3
Den solidariske hæftelse mellem kommuner og regioner giver høj sikkerhed og er afgørende for den omkostningseffektive finansiering af kommunale og regionale anlægsinvesteringer.
- 4
KommuneKredit-konstruktionen skaber lige lånevilkår for de enkelte kommuner og regioner, og den sikrer stabilitet i finansielt kriseprægede perioder.
Den danske model skaber gode lånevilkår for kommunerne
I forbindelse med offentliggørelsen af rapporten siger bestyrelsesformand for KommuneKredit, Lars Krarup:
”Jeg har med stor interesse læst VIVEs rapport, som indeholder en grundig analyse af kommunernes mulighed for at optage lån og KommuneKredits rolle”. Han fortsætter:
”Jeg kan med tilfredshed konstatere, at den danske model med KommuneKredit som långiver til den kommunale sektor klarer sig godt – også i en international sammenligning. For mig er det særlig vigtigt, som VIVE skriver, at vi med KommuneKredit har tilgængelighed af lånemulighed og en ensartet prissætning for lån til de enkelte kunder, uafhængigt af deres størrelse eller geografiske placering i landet. På den måde er vi med til bredt at understøtte lokal vækst, udvikling og ikke mindst bæredygtig omstilling”.
Det er VIVE, der har taget initiativ til rapporten, som er støttet økonomisk af KommuneKredit.