Lokale ildsjæle dømmer fyret ude og fjernvarmen inde

Hornsyld Klimavarme
Fyret ud og fjernvarmen ind. Sådan lyder det i byen Hornsyld i Hedensted Kommune, hvor kommunale bygninger og private hjem bytter gas og oliefyr ud med overskudsvarme fra lokale virksomheder. Initiativet, der drives af Hornsyld-Bråskov Lokalråd, er en del af kommunens 2030-mål for CO2-reduktion.
De graver i disse dage i Hornsyld, for der skal gøres plads til de rør, som skal bringe overskudsvarme fra lokale virksomheder rundt til private borgere og offentlige institutioner. Fremover skal 90 pct. af den varme, der sendes ud til forbrugerne, komme fra overskudsvarme. Normalt går det restprodukt tabt, men med nye teknologier kan varmen genanvendes og derved skabe gevinst – både på klimakontoen og økonomikontoen.

 

Overskudsvarmen konverteres ved, at damp føres ned i rør, der løber parallelt med rør med koldt vand. Derved opvarmes vandet til 65 grader, inden det når ud til forbrugernes radiatorer. Samtidig etablerer Hornsyld Klimavarme en varmepumpe, der kan fungere som backup, hvis der skulle opstå et ekstra behov.

 

Mange af KommuneKredits låntagere gennemfører miljørigtige og bæredygtige investeringer, som bidrager til samfundets grønne omstilling. I KommuneKredit ønsker vi at understøtte omstillingen ved at tiltrække investorer, som prioriterer grønne investeringer.

 

“Hornsyld Klimavarme er et moderne varmefællesskab, der bygger på nye teknologier, en stærk lokal forankring og et samfundssind, som har rødder i den gamle andelstanke. Vi håber, at projektet kan være inspiration for andre lokalsamfund i landet.”

 

Rasmus Ole Hansen
Bestyrelsesformand i Hornsyld Klimavarme

Låntager: Hornsyld Klimavarme

 

Garant: Hedensted Kommune

 

Låneformål: Nyt fjernvarmeværk og rørføring til udnyttelse af overskudsvarme

 

Lånesum: DKK 73,125 mio. kr. (byggekredit)

 

Byggeperiode: 2021-2022

900x416 template (20)
Hvis du vil høre mere om finansieringsmuligheder i KommuneKredit så kontakt vores kundeafdeling på kunde@kommunekredit.dk
 Læs mere om vores låneproces.
Læs flere fortællinger fra vores kunder her.